Triggerpunktsbehandling

Triggerpunktsbehandling är en specifik form av muskelterapi som fokuserar på att identifiera och behandla muskulära ”knutar” eller smärtpunkter kallade triggerpunkter. Dessa punkter inte bara orsakar smärta i det direkta området men kan också leda till refererad smärta i andra delar av kroppen. Behandlingen av dessa punkter har visat sig vara effektiv för att minska muskelstelhet och obehag.

Hur utförs triggerpunktsbehandling?

Triggerpunktsbehandling är ofta en integrerad del av en större naprapatisk vårdplan. Den inleds med en detaljerad undersökning där naprapaten lokaliserar smärtpunkter i muskulaturen. Därefter finns det flera metoder som kan användas för att behandla dessa punkter såsom pressur, en metod där konstant tryck appliceras på smärtpunkten under en kort tid. Dry needling, n teknik där en tunn nål sätts in i triggerpunkten för att neutralisera den. Massage och stretching, dessa tekniker används också för att slappna av muskulaturen och minska smärta.

Behandlingen är ofta snabb men kan vara obekväm eller till och med smärtsam, eftersom den direkt riktar sig mot kroppens smärtpunkter. Syftet är att ändra den kemiska miljön inom muskeln, vilket eliminerar den aktiva triggerpunkten. Det kan även leda till att refererad smärta, som spänningshuvudvärk som utstrålar från nacken till huvudet, lindras.

Även om det inte finns en definitiv förklaring till uppkomsten av triggerpunkter, finns det flera teorier som försöker förklara fenomenet. En teori föreslår att muskelspänningar uppstår på grund av en brist på energi, vilket gör att muskeln förblir i ett kontraherat tillstånd. En annan teori antyder att en förändring i muskelns kemiska miljö, kanske en ökning i surhet, irriterar muskelcellerna och därmed orsakar smärta.

Ta kontakt med oss idag

Vi hjälper dig få en besvärsfri vardag och fritid.