Ont i knät? Så kan vi på Naprapat Åkersberga hjälpa dig

Knäsmärta kan vara oerhört begränsande, påverka din rörlighet och hindra dig från att njuta av aktiviteter du älskar. Men oroa dig inte, Naprapat Åkersberga är här för att hjälpa dig att förstå varför du har ont och hur du kan lindra smärtan. Låt oss dyka djupt in i ämnet.

Vi behandlar din knäsmärta

Hopparknä, kliniskt känt som patellartendinopati eller patellarsenetendinopati, karaktäriseras framför allt av smärta strax under knäskålen, där patellarsenen ansluter knäskålen till skenbenet…

Löparknä, även känt som iliotibial band syndrome (ITBS), uppstår när det iliotibiala bandet – en tjock vävnadssträng som sträcker sig från höften ner till skenbenet – blir överansträngt och kan i vissa fall bli inflammerat. Denna inflammation kan orsaka en skavande känsla mot utsidan av knäleden, vilket i sin tur resulterar i smärta…

Knäartros, också känt som knäledsartros, är en av de vanligaste formerna av artros. Den uppstår när brosket i knäleden bryts ned över tid.

En meniskskada uppstår när det halvmåneformade brosket i knät skadas, vanligtvis genom vridande eller översträckning av knät. Det resulterar i smärta, svullnad och minskad rörlighet. Dessa broskkuddar fungerar som stötdämpare och smörjmedel i knät. Behandling kan innefatta vila, fysioterapi eller i vissa fall kirurgi, beroende på skadans allvar…

Ett ledband är en stark, elastisk vävnad som kopplar samman ben i en led. Dess huvudsakliga funktion är att ge stabilitet åt leden och förhindra överdriven rörelse. Men ibland kan dessa ledband skadas….

Schlatterknä, eller Osgood-Schlatters sjukdom som det korrekt kallas, är en inflammation i den del av skenbenet där knäskålssenan fäster. Den är vanligast bland idrottande barn och tonåringar…

PFSS, patellofemoralt smärtsyndrom är en generell diagnos som innefattar smärta bakom och runt knäskål. Ses som en slags överansträngning av leden mellan knäskål och lårben och kan uppstå av olika orsaker…

En broskskada i knät uppstår när det skyddande brosket som täcker knäledens ytor skadas, oftast på grund av slitage, skador eller åldrande. Det kan orsaka smärta, svullnad och nedsatt rörlighet i knät…

Korsbandsskador, både av det främre och bakre korsbandet, är bland de mest fruktade skadorna inom idrott och fysisk aktivitet. Dessa band spelar en central roll i stabiliteten i vårt knä, vilket gör dem till nyckelkomponenter när vi utför dynamiska rörelser…

Ett knä kan gå ur led av olika skäl. Men ett direkt kraftigt våld mot knäet, som ett kraftigt slag vid en olycka eller under idrott, är den vanligaste orsaken. Plötsliga vridningar eller överdrivna rörelser kan också orsaka skadan…

En broskskada i knät uppstår när det skyddande brosket som täcker knäledens ytor skadas, oftast på grund av slitage, skador eller åldrande. Det kan orsaka smärta, svullnad och nedsatt rörlighet i knät…

Korsbandsskador, både av det främre och bakre korsbandet, är bland de mest fruktade skadorna inom idrott och fysisk aktivitet. Dessa band spelar en central roll i stabiliteten i vårt knä, vilket gör dem till nyckelkomponenter när vi utför dynamiska rörelser…

Varför får man ont i knät?

Knäsmärta kan bero på en mängd olika tillstånd, var och en med sina unika orsaker. Låt oss undersöka några vanliga diagnoser:

  • Schlatter: Denna tillväxtrelaterade åkomma drabbar oftast aktiva barn och ungdomar. Det orsakas av en inflammation i det område där senan från knäskålen fäster vid skenbenet.
  • Löparknä: En vanlig anledning till knäsmärta bland löpare. Detta beror på en överbelastning orsakad av ökad friktion mellan iliotibialbandet, som är en sena på lårets utsida, och knäleden.
  • Hopparknä: Detta är en överbelastningsskada på patellarsenen som oftast drabbar individer som regelbundet utför hopp- och sparkaktiviteter.
  • Meniskskada: Meniskerna fungerar som stötdämpare i knäleden och kan skadas genom vridning, eller vid en plötslig stöt mot knäet men även över tid i form av degenerativa förändringar.
  • Patellofemoralt smärtsyndrom (PFSS): Detta är ett tillstånd där smärtan uppstår framför allt runt eller bakom knäskålen. Det uppstår oftast när knäskålen inte glider korrekt längs sin bana på lårbenet eller via överbelastning.

Hur kan Naprapat Åkersberga hjälpa dig?

Vårt mål på Naprapat Åkersberga är att fokusera på att behandla roten till problemet, inte bara symptomen. Vi tar en holistisk strategi för att identifiera och behandla orsaken till din knäsmärta. Denna behandling kan omfatta manuell terapi som muskel- och ledbehandlingar samt anpassade rehabiliteringsprogram för att stärka muskulaturen och förbättra rörelsemönster.

Vi ger också råd om anpassningar i din dagliga rutin eller träningsregim för att undvika överbelastning av knäet och främja snabbare återhämtning. Dessutom kan vi rekommendera och anpassa stödjande hjälpmedel, som knäskydd eller ortoser, om det behövs.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vad kan jag göra själv?

Att följa ett självhjälpsprogram kan komplettera din behandling och påskynda din återhämtning. Vila, is, kompression och höjning kan lindra smärta och svullnad. Regelbundna träningsrutiner och stretching kan hjälpa till att förbättra rörligheten och styrkan i knäet.

Lyssna på din kropp och undvik att göra saker som gör ont. Om du märker att smärtan kvarstår eller förvärras, kontakta oss på Naprapat Åkersberga för att få professionell hjälp.

FAQ

Varaktigheten av knäsmärta varierar beroende på skadans omfattning och orsak. Mindre skador kan läka av sig själva på några veckor, medan mer komplicerade skador kan ta månader och ibland kräva kirurgi.

Du bör söka vård omedelbart om du har intensiv smärta, kan inte belasta knäet, har en synlig missbildning av knäet, feber tillsammans med knäsmärta eller om smärtan kvarstår trots egenvård och vila.

Det beror på vilken typ av skada du har och hur allvarlig den är. Om en aktivitet orsakar smärta, är det bäst att undvika den tills du har konsulterat en expert. En naprapat kan hjälpa dig att justera din träningsregim för att förhindra ytterligare skador.

Boka tid hos oss Online!

Om du upplever knäsmärta, tveka inte att kontakta oss på Naprapat Åkersberga. Vi är dedikerade till att hjälpa dig att lindra din smärta och att återfå full rörlighet.