Naprapat Åkersberga om Schlatterknä

För många föräldrar är Schlatterknä – eller Osgood-Schlatters sjukdom – en ovälkommen gäst under deras barns växande år. Men vad är egentligen Schlatterknä, och vad kan man göra åt det? Låt oss utforska ämnet tillsammans.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

  • Smärta: Denna smärta är ofta lokaliserad under knäskålen och kan förvärras vid aktivitet eller direkt efter en intensiv träningspass.
  • Härdning av vävnad: En utstående knöl kan kännas eller synas precis under knäskålen.
  • Tryckömhet: Beröring av det drabbade området kan leda till obehag eller smärta.
  • Rörelseinskränkning: I vissa fall kan det finnas en minskad rörlighet i knäet på grund av smärtan.

Orsaker och Riskfaktorer

Hos barn och ungdomar under tillväxtfasen, där bentätheten fortfarande utvecklas, kan intensiv fysisk aktivitet leda till små mikrotrauman på platser där senor och ligament fäster. Och precis här hittar vi roten till Schlatterknä.

När barn deltar i aktiviteter som innebär mycket springande, hoppande eller snabba riktningsförändringar, kan detta upprepade slitage på knäskålssenan utlösa inflammation. Det är också därför sjukdomen är särskilt vanlig bland idrottande barn. Ytterligare riskfaktorer inkluderar barnets biologiska ålder (snarare än den faktiska) och kön, där pojkar tycks ha en något högre benägenhet att drabbas än flickor.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

På Naprapat Åkersberga tror vi på en helhetssyn när det gäller behandling. Vi fokuserar inte bara på symptomlindring utan även på förebyggande åtgärder. Först och främst är det viktigt att lyssna på kroppens signaler. Om smärtan är påtaglig, kan en tillfällig paus från den utlösande aktiviteten vara en bra början.

Men det slutar inte där. Med hjälp av anpassade rehabiliteringsövningar kan vi aktivt hjälpa till att stärka muskler runt knäet och därmed minska påfrestningen på senfästet. Vi föreslår ofta en kombination av isbehandling och stödbandage för att minska inflammation och ge extra stöd. Detta tillsammans med naprapatbehandling för att öka funktionen i höft, knä och fot vilket kan avlasta besvären. Vi på Naprapat Åkersberga arbetar med manuella tekniker såsom massage, ledbehandling, dry needling och stretching för att smärtlindra samt återskapa funktion.

För de som behöver ytterligare smärtlindring kan vissa smärtlindringsmedel rekommenderas, men det är alltid bäst att konsultera en specialist innan man påbörjar någon form av medicinering.

FAQ

Nej, i de flesta fall försvinner symtomen när barnet slutar växa, även om en del kan uppleva en kvarstående knöl.

Även om sjukdomen oftast är självläkande, kan ihållande smärta påverka barnets rörlighet och livskvalitet. Det är alltid bäst att söka råd och behandling.

Förutom medicinsk behandling, erbjud stöd och förståelse. Kanske hjälper det att anpassa sportaktiviteterna tills smärtan lindras.

Vi rekommenderar att boka en tid hos oss på Naprapat Åkersberga där vi kan skräddarsy ett program baserat på ditt barns specifika behov.

Boka behandling online

För ytterligare frågor och rådgivning om Schlatterknä, är du alltid välkommen att kontakta oss på Naprapat Åkersberga. Vi är här för att hjälpa!