Ont i axeln? Naprapat Åkersberga kan hjälpa dig

Smärta i axeln är en vanlig åkomma som kan begränsa rörligheten och påverka vardagliga aktiviteter. Det finns olika typer och orsaker till axelsmärta, vilket kräver en anpassad behandlingsmetod. Ont i axeln refererar till smärta eller obehag som upplevs i och runt axelleden. Denna smärta kan variera från mild och tillfällig till svår och långvarig. Det kan vara lokaliserat inuti axelleden, eller i musklerna, senorna och ligamenten som omger leden.

Vi behandlar din axelsmärta

Ett tillstånd där rörelseomfånget i axelleden minskar på grund av inflammation och ärrbildning i leden.

En skada på musklerna och senorna runt axelns rotatorkuff som kan orsaka smärta och begränsa rörelseomfånget

När axelns mjuka vävnader (musklerna, senorna och bursae) kläms mellan skulderbladet och överarmsbenet och orsakar smärta och rörelsebegränsning.

AC-ledsskada

En skada på den akromion klavikulära (AC) leden, som kan uppstå från en fall eller annan traumatiserande händelse och orsaka smärta, svullnad och rörelsebegränsning.

Biceps tendinit

En inflammation i senan som fäster bicepsmuskeln till överarmsbenet, vilket kan orsaka smärta och svaghet i armen.

Axelluxation

En axelluxation är en ortopedisk term som används för att beskriva en skada där axelleden går ur led, vilket innebär att leden inte längre sitter i sin normala position. Detta kan orsaka smärta, svullnad och begränsad rörlighet i axeln.

Labrumskada

Mjukvävnad som omger ledkaviteten och stabiliserar ledhuvudet, skadas eller rivs av från dess fäste. Labrumskador förekommer vanligtvis i axelleden och höftleden.

Nacksmärta

 Smärta i nacken kan påverka axelns rörelseomfång och orsaka smärta och styvhet i axeln.

Posturala obalanser

Obalanser i kroppshållningen kan leda till axelsmärta och begränsa rörelseomfånget.

Vad är orsakerna till ont i axeln?

Orsakerna till axelsmärta kan vara många. Det kan involvera överansträngning, fall på axeln, stillasittande arbete, stress osv. Här kommer några exempel på tillstånd som skapar smärta i axeln:

  • Impingement: övergripande diagnos för “trångt i axeln”, kan vara strukturellt men också muskulärt.
  • Frozen shoulder/frusen skuldra: långvarig smärta och stelhet i axeln efter att axelleden skrumpnar ihop.
  • Rotator cuff skada: skada på musklerna som roterar axelleden, kan ske akut i idrott men även över tid på en gammal sena.
  • Labrumskada: skada på den mjukvävnad som lokaliseras inuti axelleden.
  • Biceps tendinit: inflammation i bicepssenan.
  • AC-ledsskada: skada på leden som binder ihop nyckelbenet med skuldran.
  • Axelluxation: axel ur led.

Behandling för ont i axeln på vår klinik

På Naprapat Åkersberga erbjuder vi en omfattande behandling för axelsmärta, som inkluderar manuell terapi, muskeltöjningar, stärkande övningar och nålbehandling. Behandlingen syftar till att minska smärta, öka rörlighet och stärka axelns muskulatur för att förebygga framtida problem.

FAQ

För att lindra smärta i axeln hemma, börja med att undvika rörelser som orsakar smärta. Lätta stretchövningar och rörelser som inte förvärrar smärtan kan också hjälpa. Ta hjälp av en naprapat för att få tips på enkla övningar.

Det är lämpligt att söka professionell hjälp om din axelsmärta är ihållande, om du upplever betydande begränsningar i rörlighet, eller om smärtan förvärras. Vi på Naprapat Åkersberga står redo för att hjälpa dig i din axelproblematik.

En naprapat kan hjälpa till med axelsmärta genom att först diagnostisera orsaken till smärtan och sedan skräddarsy en behandlingsplan. Behandlingen kan inkludera manuell terapi för att öka rörlighet och minska smärta, övningar för att stärka axelmuskulaturen och förbättra rörligheten, samt råd och tips för hur man kan undvika framtida axelproblem. Naprapaten kan även ge råd om ergonomi och arbetsställningar som är skonsamma för axeln.

Boka tid hos oss Online!

Vi hjälper dig få en besvärsfri vardag och fritid.