Naprapat Åkersberga om Knäartros

Hej, som naprapat på Naprapat Åkersberga har vi under flera år stött på många patienter som lider av knäartros. Här ska vi gå igenom vad knäartros är, vilka symtom det ger, orsaker bakom det och hur vi här på Naprapat Åkersberga kan hjälpa dig.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga symtom av knäartros

Knäartros är inte bara smärta i knäna. Symtomen varierar från person till person, men några vanliga kännetecken är:

  • Knäsmärta, särskilt före och efter fysisk aktivitet.
  • Stelhet i knäleden, speciellt på morgonen eller efter en period av inaktivitet.
  • Knastrande eller knäppande känsla när du böjer eller sträcker på knäet.
  • Svullnad, ofta efter långvarig fysisk aktivitet.

Orsakerna till knäartros

Knäartros, en degenerativ ledsjukdom, kännetecknas av obalans i uppbyggnad och nedbrytning av brosket i knäleden. Nedbrytningen går snabbare än uppbyggnaden vilket leder till att brosket sakta bryts ned. Men vad sätter igång denna process? Det är inte helt klarlagt men det finns vissa riskfaktorer. Ålder är ofta en bidragande faktor. Med tiden utsätts brosket för naturligt slitage, vilket gör äldre individer mer mottagliga för artros.

En annan vanlig orsak är tidigare knäskador. Om du har skadat menisken eller korsbandet tidigare i livet kan detta öka din risk för artros i framtiden. Övervikt kan också spela en roll; bär man på extra vikt belastas knäna mer vilket kan leda till en snabbare broskförlust.

Vi måste också ta hänsyn till genetik. Om flera medlemmar i din familj har drabbats av knäartros, kan dina chanser att utveckla sjukdomen vara högre. Och låt oss inte glömma de som regelbundet belastar sina knän tungt, antingen genom sitt yrke eller sportaktiviteter – de kan också ha en förhöjd risk.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

På Naprapat Åkersberga tar vi ett holistiskt och personligt förhållningssätt till behandling av knäartros. Varje individ är unik och så även deras knäartros, vilket betyder att en storlek inte passar alla när det kommer till behandlingsmetoder.

Manuell terapi är ofta kärnan i vår behandling. Genom att arbeta med knäts leder och omgivande muskler kan vi förbättra rörligheten och avsevärt minska smärtan. Denna terapi kompletteras med personlig rådgivning om rörelse och träning. Vi arbetar nära varje patient för att skapa ett individanpassat träningsprogram som hjälper till att stärka musklerna kring knäet, vilket i sin tur kan minska belastningen på leden och lindra symtom.

Dessutom är livsstilsrådgivning central för vår behandlingsfilosofi. Vi diskuterar hur din vardag påverkar ditt knä och vilka förändringar – stora som små – som kan göra en verklig skillnad i hur du mår.

I mer komplicerade artrosfall kan vidare behandling krävas såsom smärtlindring och antiinflammatoriska läkemedel. Även ortopedi kan övervägas i form av protesoperation för att återställa rörlighet och funktion.

FAQ

Det är bäst att undvika aktiviteter som lägger extra belastning på knäna, som tunga lyft eller långvarig stående. Men kom ihåg att en viss mängd rörelse är bra.

Genom en kombination av manuell terapi, rörelserådgivning och skräddarsydda behandlingsplaner för att hjälpa dig hantera och förbättra ditt tillstånd.

Lågintensiva övningar som simning, cykling och promenader är utmärkta val. Men i samråd med naprapat kan även mer stärkande träning inledas också.

Vila kan hjälpa vid akuta smärttillfällen, men långvarig inaktivitet kan faktiskt göra symptomen värre. Regelbunden, måttlig aktivitet är nyckeln.

Boka behandling online

Om du tror att du kan ha knäartros eller om du vill veta mer om hur vi på Naprapat Åkersberga kan hjälpa dig, tveka inte att kontakta oss. Vi är här för att stödja din väg till ett smärtfritt och aktivt liv.