Naprapat Åkersberga om PFSS Patellofemoralt smärtsyndrom

Patellofemoralt smärtsyndrom, ofta förkortat PFSS, är en av de vanligaste orsakerna till knäsmärta, särskilt bland yngre aktiva individer. Även om diagnosen kan tyckas komplex, vill vi på Naprapat Åkersberga ge dig en klar översikt och visa hur vi kan stödja din återhämtningsresa.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

De som drabbas av PFSS kan uppleva:

  • Smärta bakom eller runt knäskålen: Oftast förvärrad av aktiviteter som att gå i trappor, hoppa eller djupa knäböjningar.
  • Knästelhet: Speciellt efter längre perioder av sittande.
  • En känsla av osäkerhet i knäet: Som om det inte kan bära din kroppsvikt.
  • Knarrande eller skrapande ljud: När knäet rörs.

Orsaker och Riskfaktorer

PFSS är grundläggande sett en störning i knäets rörelsekoordination. Istället för en smidig glidning kan knäskålen ibland gnida eller klämma mot lårbenet. Denna störning kan ha sina rötter i flera faktorer. Muskelobalanser, särskilt de mellan lårets framsida och baksida, kan skapa en dragning som påverkar knäskålens bana. Din fots funktion, som överpronation, kan också omvandla stressen uppåt till knäet. För de atletiskt aktiva bland oss, kan repetitiva aktiviteter som hopp och landningar leda till denna knäsmärta. Direkt trauma eller anatomiska särdrag kan också vara bidragande faktorer till PFSS.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

Vid Naprapat Åkersberga ser vi varje patient som en unik individ, vilket betyder att varje behandlingsplan är skräddarsydd. Inledningsvis kanske vi råder dig att undvika vissa rörelser eller aktiviteter som förvärrar smärtan. Sedan går vi vidare till att utforska och behandla orsakerna bakom PFSS. Det kan innebära att stärka vissa muskler, förbättra rörlighet eller justera fotens biomekanik. Med rätt terapeutiska tekniker och smärtlindringsmetoder siktar vi på att få dig tillbaka till ditt aktiva liv utan besvär.

FAQ om PFSS

Med rätt behandling och rehabilitering är chansen god att du kan återhämta dig helt.

Nej, även om det är mer vanligt bland idrottare, kan PFSS drabba alla.

Mycket viktig. Ett bra skoval kan minska risken för biomekaniska problem.

En naprapat kan hjälpa till att identifiera och behandla de underliggande orsakerna, och därigenom erbjuda en mer hållbar lösning.

Boka behandling online

Om du upplever smärta i ditt knä eller tror att du kan ha PFSS, vänta inte. Kontakta oss på Naprapat Åkersberga. Vi är här för att guida och stödja din väg till återhämtning.