Naprapat Åkersberga om Löparknä

Löpning har i årtusenden varit människans naturliga sätt att röra sig på. Men med denna frihet att utforska vår omgivning kommer också vissa utmaningar, och en av dessa är den fruktade diagnosen ”löparknä”. Vad orsakar det, hur känner du igen symptomen, och hur kan du hantera det? Låt oss belysa detta tillsammans.

knee, taping, massage-2768834.jpg

Vanliga Symtom

För att kunna adressera och behandla löparknä effektivt är det viktigt att kunna identifiera dess symptom. De vanligaste tecknen på löparknä inkluderar:

  • Stickande eller skärande smärta på utsidan av knäet, särskilt under och efter löpning.
  • Ömhet eller svullnad kring knäets yttre del.
  • Stelhet i knäet efter längre perioder av stillasittande eller direkt efter löpning.
  • Förvärrad smärta vid löpning i nedförsbacke eller när man går nerför trappor.

Orsaker och Riskfaktorer

Löparknä, eller iliotibial band syndrome som det också kallas, är en inflammation av det iliotibiala bandet – ett band av bindväv som löper längs lårets utsida. När detta band överbelastas kan det skava mot knäts yttre del, vilket leder till smärta.

Det finns många anledningar till varför någon kan utveckla löparknä. En av de vanligaste orsakerna är att man snabbt ökar sin träningsmängd utan att ge kroppen tid att anpassa sig. Men även ens naturliga löpsteg och biomekanik kan vara en bidragande faktor. Löpare som har en tendens att överpronera (när fotvalvet rullar inåt) kan vara särskilt utsatta. Ytterligare en vanlig källa till problemet är obalans i musklerna. Svagheter, särskilt i höftens och lårets muskulatur, kan leda till en onaturlig belastning av det iliotibiala bandet.

Slutligen kan din utrustning, särskilt dina skor, spela en stor roll. Löparskor som inte passar din fottyp, eller som har slitits ut, kan förändra din löpstil och öka risken för skador.

massage, donation, biking-1596790.jpg

Behandling och åtgärd

Här på Naprapat Åkersberga förstår vi de utmaningar löpare står inför och strävar efter att erbjuda en helhetslösning. När det gäller behandling av löparknä är det första steget att identifiera och hantera orsaken till problemet. Det kan vara att ta en paus från löpning för att ge överbelastningen en chans att återhämta sig.

Alternativa träningsformer, som simning eller cykling, kan vara bra sätt att bibehålla konditionen utan att lägga ytterligare stress på det skadade området.

Därefter kan specifika stretchingövningar för lår och höft hjälpa till att lindra smärtan. Genom att regelbundet stimulera dessa områden kan du minska spänningen i det iliotibiala bandet.

För att förhindra att problemet återkommer, kan styrketräning av de omkringliggande muskelgrupperna, särskilt de som stöder höften, vara nyckeln.

Sist men inte minst kan professionell massage och manuell behandling hjälpa till att frigöra spänningar, öka blodflödet och främja läkning.

FAQ

Även om det kan vara frestande att fortsätta, rekommenderar vi att ta en paus för att undvika att förvärra skadan. Istället kan man överväga alternativa träningsformer som inte belastar knät lika mycket, som simning eller cykling.

Vilotiden varierar från person till person. För vissa kan det vara tillräckligt med några dagar, medan andra kan behöva flera veckor. Konsultera gärna med en specialist, som en naprapat, för individuella råd.

Att stärka höft- och lårmusklerna, ha rätt löpteknik, välja rätt löparskor samt undvika att öka träningsintensiteten för snabbt är alla sätt att minska risken för att drabbas igen.

Medan speciella skor inte nödvändigtvis krävs, kan det vara klokt att få dina löpsteg och skoval analyserade. Vissa människor kan dra nytta av skor med stöd eller ortopediska inlägg beroende på deras unika biomekanik.

Boka behandling online

Om du har ytterligare frågor eller bekymmer angående löparknä, är du alltid välkommen att kontakta oss på Naprapat Åkersberga. Vi finns här för att hjälpa och vägleda dig genom din återhämtningsprocess!