Naprapat Åkersberga om Ont i ländryggen

Att ha ont i ländryggen är både besvärligt och väldigt vanligt. Det är en smärta som kan ha många orsaker och den kan sträcka sig från att vara en liten olägenhet till att bli en riktig begränsning. Som legitimerade naprapater på Naprapat Åkersberga vill vi ge dig den information och hjälp du behöver för att förstå och hantera denna smärta.

Vi behandlar din ländryggsmärta

Kotkompression, även känt som kompressionsfraktur, är ett tillstånd där en eller flera av ryggradens kotor kollapsar, ofta på grund av att benvävnaden blir för svag för att bära kroppens vikt. Detta tillstånd kan vara mycket smärtsamt och kan leda till en rad andra hälsoproblem om det inte behandlas…

Spinal stenos är en medicinsk term som beskriver en förträngning av ryggradskanalen. Denna förträngning kan sätta press på ryggmärgen och nervrötterna som sträcker sig från ryggraden, vilket leder till en mängd symtom, inklusive smärta, svaghet och domningar i extremiteterna…

Spondylolys är en defekt eller stressfraktur i pars interarticularis i ryggkotan, en liten smal del av ryggkotan som ansluter över- och underliggande ledutskott…

Bechterews sjukdom är en typ av inflammatorisk ryggsjukdom som främst påverkar ryggraden och sakroiliakalederna i bäckenet…

Spondylit, en övergripande term som används för att beskriva olika former av inflammation i ryggraden…

Segmentell rörelsesmärta är en övergripande term som används för att beskriva ett tillstånd vid smärta och nedsatt funktion i ett eller flera av ryggradens segment…

Orsak och symtom

Ont i ländryggen kan uppstå av många olika anledningar. Några av de vanligaste inkluderar statisk arbetsposition, överansträngning, en plötslig rörelse eller lyft, samt olika typer av skador och sjukdomar. Dessutom kan faktorer som stress och psykiskt välbefinnande också bidra till smärta i detta område. Några diagnoser som kan ge ländryggssmärta;

  • Lumbago: Smärta i nedre delen av ryggen, orsakad av faktorer som muskelsträckning, diskproblem eller degenerativa förändringar. Symptomen innefattar allt från lätt obehag till intensiv smärta och kan vara både av akut karaktär men även långvarig.
  • Bechterews sjukdom: Inflammatorisk ledsjukdom som påverkar framför allt ryggraden, orsakar stelhet och smärta. Över tid kan sjukdomen leda till att ryggradskotorna växer ihop, vilket resulterar i en stel och oflexibel ryggrad.
  • Spondylit: Term för inflammation i ryggraden, vilket kan leda till smärta, stelhet och svårigheter att röra sig. I vissa fall kan inflammationen leda till att ryggradskotorna växer ihop, vilket kan orsaka permanent stelhet och smärta.
  • Kotkompression: Kotkompression innebär att en eller flera av ryggradens kotor har kollapsat eller blivit komprimerade, ofta orsakat av osteoporos, trauma eller tumörer. Symptomen innefattar smärta i ryggen, förlust av höjd och eventuellt neurologiska problem om ryggmärgen blir påverkad.

Hur kan man lindra smärta i ländryggen?

Som en början rekommenderar vi aktivitet, vilket kan verka kontraintuitivt om du har ont, men lätt motion såsom promenader kan bidra till att lindra spänningar och förbättra blodcirkulationen i området. Använd gärna värmepåsar eller värmekuddar som kan hjälpa till att lindra smärtan.

Varierad hållning är också viktigt. Om du tillbringar mycket tid framför datorn är det en bra idé att ta regelbundna pauser och göra enkla sträckövningar. Och om du lyfter tunga föremål, kom ihåg att använda knäna och hålla föremålet nära kroppen.

massage, back, deep tissue massage-3795691.jpg

När ska du söka professionell hjälp?

Om smärtan inte förbättras, blir värre, om den sprider sig till andra delar av kroppen eller är återkommande rekommenderar vi att du söker professionell hjälp. Hos oss på Naprapat Åkersberga tar vi en grundlig anamnes och undersökning för att identifiera smärtans ursprung och föreslå en individanpassad behandlingsplan. Vårt mål är att hitta och behandla roten till problemet, inte bara symptomen.

Hur kan Naprapat Åkersberga hjälpa dig?

Våra erfarna naprapater har bred kunskap och använder sig av en rad olika manuella tekniker såsom massage, ledmobilisering, stretch- och styrkeövningar, och kan även ge råd om ergonomi och livsstil. Vi strävar alltid efter att erbjuda våra patienter den bästa möjliga vården och att skapa en skräddarsydd behandlingsplan som passar just dig.

Ont i ländryggen kan vara både besvärande och hindra dig från att leva ditt liv fullt ut. Men det finns hjälp att få. Kom ihåg, du behöver inte leva med smärta. På Naprapat Åkersberga är vi här för att hjälpa dig att bli av med din smärta och återfå din rörelsefrihet.

Om du har några frågor eller vill boka en tid, tveka inte att kontakta oss. Vi ser fram emot att hjälpa dig på din väg till ett smärtfritt liv!

Naprapat Åkersberga, din partner för att hantera ont i ländryggen.

FAQ

Längden på ländryggssmärta varierar mycket från person till person och beror på orsaken till smärtan. Akut ländryggssmärta kan variera från några dagar till några veckor. Om smärtan varar längre än tre månader anses den vara långvarig.

Ja, promenader är mycket bra för ryggen. Att gå är en lågintensiv övning som på ett skonsamt sätt hjälper till att stimulera musklerna, öka blodcirkulationen, smärtlindra samt minska spänningar.

Det finns flera övningar som kan hjälpa till att stärka ländryggen och lindra smärta. Här är några exempel:

  • Bäckenlyft: Ligg på rygg med böjda knän och fötterna platt mot golvet. Lyft sedan bäckenet mot taket och håll positionen i några sekunder innan du sakta sänker ner det igen.
  • Benfällningar: Ligg på rygg med armarna utsträckta i sidled och benen böjda med knäna ihop. Fäll sedan ner båda knäna åt ena hållet så långt du kan så du känner en stretch på sidan av ländryggen. Upprepa åt andra hållet.
  • Sätesstretch: Ligg på rygg med benen utsträckta. Dra ett knä mot bröstet medan du håller det andra benet rakt. Håll i några sekunder och byt sedan sida.

Ja, massage kan vara ett effektivt sätt att lindra smärta och muskulära spänningar i ländryggen. Det kan hjälpa till att öka blodflödet till området, lindra muskelspänningar och främja avslappning. Dock bör du vara försiktig om du har en specifik skada eller medicinskt tillstånd. I dessa fall bör du rådfråga en läkare eller professionell terapeut innan du utför eller får en massage.

Boka tid hos oss Online!

Vi hjälper dig få en besvärsfri vardag och fritid.